wtorek, 2 września 2014

Sa Majesté Le chocolat


Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest w życiu przeciętnego Francuza czekolada. Konsumowana w ogromnych ilościach w czasie Bożego Narodzenia (Noël) oraz Wielkanocy (Pâques), w tym właśnie czasie przynosi największy zysk jej producentom. Na długo przed świętami półki sklepowe zaczynają się uginać od przeróżnych wyrobów z czekolady. Oczywiście nie wszystko sprzedaje się na czas więc może dojść do sytuacji kiedy w sklepie jeden przy drugim zobaczymy przecenionego czekoladowego Mikołaja obok dopiero co wystawionego na sprzedaż zająca. Kurki czy Mikołaje czekoladowe można kupić w supermarketach jak również w luksusowych cukierniach, w pracowniach których pod okiem artystów (des maîtres chcolatier) powstają prawdziwe dzieła czekoladowe (des créations chocolat). Ceny tych ostatnich przyprawiają jednak o zawrót głowy (elles coûtent la peau des fesses / les yeux de la tête = czyli są bardzo bardzo drogie).
Czekolada jest również składnikiem wielu deserów, takich jak Le Moelleux au chocolat, Le Fondant au chocolat, La Tarte au chocolat czy La Mousse au chocolat. Po krótce omówię każdy z nich.

Le Moelleux au chocolat

Moelleux znaczy tyle, co miękki. Jest to ciasto czekoladowe (un gâteau au chocolat), do którego przygotowania potrzeba: mąki (de la farine), masła (du beurre), cukru (du sucre), ciemnej czekolady do wypieków (du chocolat noir à pâtisser), jajek (des œufs) i odrobinę proszku do pieczenia (un peu de levure). Ciasto pieczone jest w klasycznych foremkach do wypieków (dans un moule à gâteaux).

Le Fondant au chocolat
Jest to deser przygotowywany w indywidualnych porcjach (en portion individuelle) w małych foremkach (dans des moules individuels). Do jego przygotowania używa się zaledwie odrobinę mąki (juste un peu de farine). Jak w przypadku Le Moelleux potrzeba czekolady, masła, cukru i jaj. Bardzo ważną sprawą jest pieczenie (la cuisson) - deser ma pozostać w środku rozpływający sie czyli fondant od fondre - rozpływać się, topnieć. Deser jest jedzony na ciepło, wówczas czekolada dosłownie wypływa ze środka!

La Tarte au chocolat
Tarta słodka czy słona to absolutny klasyk kuchni francuskiej, ale zajmijmy się tymi słodkimi. Pieczona na kruchym cieście (la pâte sablée) czy na warstwowym (la pâte feuilletée) (to, które my nazywamy ciastem francuskim, składające się z wielu warstw – feuilles) może być udekorowana zarówno owocami (fourée aux fruits) jak choćby i czekoladą. Oczywiście nie samą, bo z dodatkiem cukru, jajek i śmietany (la crème fraîche) wymieszanymi do otrzymania jednolitej masy.

La Mousse au chocolat
Jest to deser, który należy przygotować na kilka godzin przed konsumpcją, gdyż musi się porządnie schłodzić (se refroidir). Przygotowywany w indywidualnych porcjach lub nie, mus czekoladowy jak każdy inny musi być puszysty (elle doit être bien aérée). Z tej prostej przyczyny, choć przepis wydaje się prosty (la recette semble facile), mus czekoladowy może się nie udać (il est possible de la rater), gdy brak nam doświadczenia (quand on manque d’expérience)! Do wykonania musu potrzeba jedynie czekolady, jaj i cukru waniliowego (du sucre vanillé). Czekoladę należy stopić i dodać do niej żółtka jaj (incorporer des jaunes d’œuf). Ubite na sztywno białka (des blanc en neige) łączy się następnie z poprzednio otrzymaną masą. Jest to moment krytyczny, gdyż należy znaleźć równowagę temperaturową, le juste équilibre, gdyż z jednej strony, aby czekolada łatwo łączyła się z białkami, i to bez żadnego miksera (sans aucun batteur électrique), musi być płynna, czemu sprzyja jej wysoka temperatura. Z drugiej strony, gdy czekolada jest za ciepła, białka stracą swoja puszystość i aksamitność (l’onctuosité).

Mój pierwszy i za razem ostatni jak dotąd mus nie wyszedł mi, co jednak nie przeszkodziło mu w byciu zjedzonym :)


Wszystkim fanom języka francuskiego oraz sztuki cukierniczej polecam program Le meilleur pâtissier, emitowany przez telewizję M6, którą wiele osób ma u siebie w domu. Jest to konkurs cukierniczny, w którym dziesięciu amatorów wyłonionych spośród tysięcy, walczy o palmę pierwszeństwa. W każdym odcinku wykonują po kilka deserów, a ich praca jest oceniania przez jury złożone z ekspertów, m. in. z sympatycznego restauratora i artysty cukiernika Cyril’a Lignac’a, będącego prawdziwą osobowością telewizyjną. Program, mając charakter rozrywkowy, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o cukiernictwie francuskim!

2 komentarze:

  1. Niestety nie mam M6, mam tylko TV Monde 5 i jakiś inny jeszcze. Chętnie bym oglądnęłą bo uwielbiam słuchać jak mówią Francuzi. Ogólnie kocham ich język kulturę muzykę, wszystko co francuskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może przez youtube? tu jest jeden odcinek, ale to aż dwie godziny: https://www.youtube.com/watch?v=c9-3tpOUbpk

      Usuń