Czwarta część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires dotyczy mięsa. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne.
| Français | English | Polski |
| La Viande | Meat | Mięso |
| le bœuf | beef | wołowina |
| le veau | veal | cielęcina |
| le hamburger | hamburger | hamburger |
| le pâté à la viande | meat pie | pieróg z mięsem |
| la saucisse | sausage | kiełbasa |
| le porc | pork | wieprzowina |
| le chevreuil | venison | sarnina |
| la venaison | venison | dziczyzna |
| le jambon | ham | szynka |
| l'agneau (m) | lamb | jagnięcina |
| le mouton | mutton | baranina |
| le poulet | chicken | kurczak |
| le blanc de poulet | chicken breast | pierś kurczaka |
| la cuisse de poulet | chicken thigh | udko kurczaka |
| l'aile (f) de poulet | chicken wing | skrzydełko kurczaka |
| le foie de volaille | chicken liver | wątróbka kurczaka |
| le gésier | gizzard | żołądek ptasi |
| le coquelet | cockerel | kogucik |
| la dinde | turkey | indyk |
| le canard | duck | kaczka |
| l'oie (f) | goose | gęś |
| la grenouille | frog | żaba |
| l'escargot (m) | snail | ślimak |
| le cheval | horse | konina |
| le lapin | rabbit | królik |
| la viande maigre | lean meat | chude mięso |
| la brochette de viande | meat brochette | szaszłyk mięsny |
Mięso

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz