czwartek, 11 września 2014

La Viande

Mięso

Czwarta część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires dotyczy  mięsa. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne.
Français English Polski
La Viande Meat Mięso
le bœuf beef wołowina
le veau veal cielęcina
le hamburger hamburger hamburger
le pâté à la viande meat pie pieróg z mięsem
la saucisse sausage kiełbasa
le porc pork wieprzowina
le chevreuil venison sarnina
la venaison venison dziczyzna
le jambon ham szynka
l'agneau (m) lamb jagnięcina
le mouton mutton baranina
le poulet chicken kurczak
le blanc de poulet chicken breast pierś kurczaka
la cuisse de poulet chicken thigh udko kurczaka
l'aile (f) de poulet chicken wing skrzydełko kurczaka
le foie de volaille chicken liver wątróbka kurczaka
le gésier gizzard żołądek ptasi
le coquelet cockerel kogucik
la dinde turkey indyk
le canard duck kaczka
l'oie (f) goose gęś
la grenouille frog żaba
l'escargot (m) snail ślimak
le cheval horse konina
le lapin rabbit królik
la viande maigre lean meat chude mięso
la brochette de viande meat brochette szaszłyk mięsny

Mięso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz