Czwarta część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires dotyczy mięsa. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne.
Français | English | Polski |
La Viande | Meat | Mięso |
le bœuf | beef | wołowina |
le veau | veal | cielęcina |
le hamburger | hamburger | hamburger |
le pâté à la viande | meat pie | pieróg z mięsem |
la saucisse | sausage | kiełbasa |
le porc | pork | wieprzowina |
le chevreuil | venison | sarnina |
la venaison | venison | dziczyzna |
le jambon | ham | szynka |
l'agneau (m) | lamb | jagnięcina |
le mouton | mutton | baranina |
le poulet | chicken | kurczak |
le blanc de poulet | chicken breast | pierś kurczaka |
la cuisse de poulet | chicken thigh | udko kurczaka |
l'aile (f) de poulet | chicken wing | skrzydełko kurczaka |
le foie de volaille | chicken liver | wątróbka kurczaka |
le gésier | gizzard | żołądek ptasi |
le coquelet | cockerel | kogucik |
la dinde | turkey | indyk |
le canard | duck | kaczka |
l'oie (f) | goose | gęś |
la grenouille | frog | żaba |
l'escargot (m) | snail | ślimak |
le cheval | horse | konina |
le lapin | rabbit | królik |
la viande maigre | lean meat | chude mięso |
la brochette de viande | meat brochette | szaszłyk mięsny |
Mięso
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz