Kolejna część słownictwa uzupełniająca post Courses Alimentaires obejmuje orzechy, ziarna, jak i produkty wytwarzane na ich bazie (pieczywo).
| Français | English | Polski |
| Les Noix et Les Graines | Nuts and Grains | Orzechy i Ziarna |
| une baguette | baguette | bagietka |
| un pain | bread, loaf | chleb |
| un pain complet | whole-wheat bread | chleb pełnoziarnisty |
| la semoule | semolina | kasza manna |
| un marron, une châtaigne | chestnut | kasztan |
| des marrons grillés | roasted chestnuts | kasztany grilowane |
| la farine de blé | wheat flour | mąka pszenna |
| les pâtes | pasta | makaron |
| une amande | almond | migdał |
| une noisette | hazelnut | orzech laskowy |
| une noix de pécan | pecan nut | orzech pekan |
| une noix | walnut | orzech włoski |
| une cacahuète | peanut | orzeszek ziemny |
| le riz blanc | white rice | ryż biały |
| le riz complet | brown rice | ryż pełnoziarnisty |
Orzechy i Ziarna

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz