Kolejna część słownictwa uzupełniająca post Courses Alimentaires obejmuje orzechy, ziarna, jak i produkty wytwarzane na ich bazie (pieczywo).
Français | English | Polski |
Les Noix et Les Graines | Nuts and Grains | Orzechy i Ziarna |
une baguette | baguette | bagietka |
un pain | bread, loaf | chleb |
un pain complet | whole-wheat bread | chleb pełnoziarnisty |
la semoule | semolina | kasza manna |
un marron, une châtaigne | chestnut | kasztan |
des marrons grillés | roasted chestnuts | kasztany grilowane |
la farine de blé | wheat flour | mąka pszenna |
les pâtes | pasta | makaron |
une amande | almond | migdał |
une noisette | hazelnut | orzech laskowy |
une noix de pécan | pecan nut | orzech pekan |
une noix | walnut | orzech włoski |
une cacahuète | peanut | orzeszek ziemny |
le riz blanc | white rice | ryż biały |
le riz complet | brown rice | ryż pełnoziarnisty |
Orzechy i Ziarna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz