poniedziałek, 8 września 2014

Les Légumes & Les fruits

Warzywa i Owoce


Dzisiaj przedstawiam pierwszą część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires. Na początek owoce i warzywa. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne. Grzyb co prawda nie jest warzywem, ale nie wiedziałam gdzie mogłabym go później umieścić... :)


Français English Polski
Légumes Vegetables Warzywa
la betterave beet burak
l'aubergine (f) eggplant bakłażan
le brocoli broccoli brokuł
le chou de Bruxelles Brussels sprout brukselka
l'oignon onion cebula
la courgette zucchini cukinia
l'endive (f) endive cykoria
l'ail (m) garlic czosnek
la citrouille pumpkin dynia
le haricot vert green bean fasolka szparagowa
les pois chiches chick peas groch
les petits pois peas groszek
le champignon mushroom grzyb
le chou-fleur cauliflower kalafior
le chou cabbage kapusta
l'artichaut (m) artichoke karczoch
la pomme de terre potato kartofel
le maïs corn kukurydza
la carotte carrot marchew
le concombre cucumber ogórek
le poivron pepper papryka
le poireau leek por
la laitue lettuce sałata
le céleri celery seler
la ciboulette chives szczypiorek
l'asperge (f) asparagus szparag
les épinards spinach szpinak

Les légumes





Français English Polski
Fruits Fruits Owoce
l'ananas (m) pineapple ananas
la pastèque watermelon arbuz
la banane banana banan
la pêche peach brzoskwinia
le citron lemon cytryna
la figue fig figa
le pamplemousse grapefruit grejpfrut
la poire pear gruszka
la pomme apple jabłko
la myrtille blueberry jagoda
la mûre blackberry jeżyna
le kiwi kiwi kiwi
la clémentine clementine klementynka
la noix de coco coconut kokos
la framboise raspberry malina
la mangue mango mango
le melon melon melon
l'abricot (m) apricot morela
l'orange (f) orange pomarańcza
le cassis blackcurrant porzeczka
la rhubarbe rhubarb rabarbar
la prune plum śliwka
la fraise strawberry truskawka
les raisins grapes winogrona
la cerise cherry wiśnia
la canneberge cranberry żurawina

Les fruits

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz