Dzisiaj przedstawiam drugą część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires. Tym razem są to produkty mleczne. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne.
Français | English | Polski |
Les produits laitiers | Dairy products | Produkty mleczne |
le lait | milk | mleko |
le fromage blanc | cottage cheese | biały ser |
la crème chantilly | whipped cream | bita śmietana |
le yaourt | yoghurt | jogurt |
la brique de lait | milk carton | karton mleka |
le lait de chèvre | goat milk | kozie mleko |
la glace / la crème glacée | ice cream | lody |
la margarine | margarine | margaryna |
le beurre | butter | masło |
le lait écrémé | skim milk, non-fat milk | mleko chude |
le lait demi-écrémé | semi-skim milk | mleko półtłuste |
le lait entier | whole milk | mleko tłuste |
le lait concentré | condensed milk | mleko skondensowane |
le fromage | cheese | ser |
la crème fraîche | creme fraîche | śmietana |
le fromage râpé | grated cheese | tarty ser |
Les produits laitiers
Pięknie mówi Laurent, ślicznie. Rozkosz dla ucha.
OdpowiedzUsuństara się chłopak hehe
OdpowiedzUsuń