środa, 10 września 2014

Les Condiments, Les Sauces et Les Epices

Przyprawy i Sosy

A oto kolejna, trzecia część słownictwa "jedzeniowego", które jest rozszerzeniem Les Courses Alimentaires. Tym razesą to sosy i przyprawy. Dla uczących się / znających angielski podaję również wersję angielską - niektóre słowa są bardzo podobne.

FrançaisEnglishPolski
Les Condiments et les saucesCondiments and saucesPrzyprawy i sosy
le raiforthorseradishchrzan
le ketchupketchupkeczup
la mayonnaisemayonnaisemajonez
le beurre de cacahuètespeanut buttermasło orzechowe
la moutardemustardmusztarda
le vinaigrevinegarocet
l'huile (f) végétalevegetable oilolej roślinny
l'huile (f) de tournesolsunflower oilolej słonecznikowy
l'huile (f) d'olive olive oiloliwa
la sauce pour steaksteak saucesos do steka
le sirop d'érablemaple syrupsos klonowy
une sauce épicéehot saucesos pikantny

Przyprawy i Sosy



FrançaisEnglishPolski
Les épicesSpicesPrzyprawy
le selsaltsól
le basilicbasilbazylia
le currycurry powdercurry
l'estragon (m)tarragonestragon
la noix de muscadenutmeggałka muszkatołowa
le gingembregingerimbir
le cumincuminkminek
l'aneth (m)dillkoper
la coriandrecorianderkoriandra
la feuille de laurierbay leafliść laurowy
la marjolainemarjorymajeranek
la menthemintmięta
le persilparsleynatka pietruszki
l'origan (m)oreganooregano
le paprikapaprikapapryka
le poivrepepperpieprz
le poivre de Cayennecayenne pepperpieprz Cayenne
le romarinrosemaryromaryn
le safransaffronszafran
la ciboulettechivesszczypiorek
le thymthymetymianek


Przyprawy

2 komentarze:

  1. Hey Karo, dziękuję Tobie i Laurent za wszystkie materiały które zamieszczacie na blogu. Wszystko to pomaga mi w opanowaniu języka. Co prawda jestem dopiero na progu ale wierzę że mi się uda. Super. Les grands mercis pour vous. Bisous.
    http://kasinyswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, bardzo się cieszę z Twojej pozytywnej reakcji! :) Staram się zamieszczać jeden wpis dziennie więc materiałów do nauki będzie coraz więcej. Trzymam kciuki za Twoje postępy, na pewno się uda!

    OdpowiedzUsuń